Een huisdier is gezellig en je hebt natuurlijk veel over voor je maatje. Maar een huisdier kost ook geld. Als je op de kosten kan besparen zonder je dier tekort te doen, is dat mooi meegenomen.

Tips

  1. Droogvoer is goedkoper
  2. Let op aanbiedingen en merken
  3. Kijk eens op internet
  4. Meld je aan bij de Dierenvoedselbank
  5. Maak gebruik van de regeling Bijdrage in dierenartskosten
  6. Praktische tips voor dierenartskosten
  7. Er zijn fondsen voor dierenhulp voor minima

Droogvoer is goedkoper

Als de kat (of hond) kan kiezen, dan kiest ze zeker voor natvoer. Dit heeft een sterke geur en aantrekkelijke smaak. Maar natvoer bestaat voor een groot deel uit vocht en bevat minder calorieën dan droogvoer. Hierdoor voelt je dier zich minder snel vol en vraagt het meer eten.

Ook is natvoer zacht en plakkerig waardoor tandplak en tandsteen kan ontstaan. Hierdoor kunnen er eerder gebitsproblemen ontstaan wat vervolgens weer kan leiden tot een extra bezoekje aan de dierenarts.

Overweeg eens over te stappen op droogvoer, tenzij de dierenarts voor jouw dier juist natvoer adviseert.

Let op aanbiedingen en merken

Check de aanbiedingen bij de dierenspeciaalzaken. Sommige winkels prijzen geregeld producten af, omdat een merk uit de handel wordt gehaald, tegen de houdbaarheidsdatum zit of een kleine beschadiging aan de verpakking heeft.

Houd de aanbiedingen in de gaten die diverse supermarkten hebben. Bijvoorbeeld twee pakken voor de prijs van één. Daar kan je een voorraad van aanleggen (let wel op de houdbaarheid).

Soms denken huisdiereigenaren dat hun huisdier alleen een bepaald duur merk mag eten. Maar vorig jaar kwamen de hondenbrokken van het huismerk van een grote supermarktketen als beste uit de test. En die brokken zijn een stuk goedkoper dan de dure A-merken. Om te kijken welk voer op dit moment als beste uit de test komt, kan je een onafhankelijke vergelijkingssite gebruiken.

Kijk eens op internet

Op verschillende platforms vind je advertenties van mensen die hun voer of speeltjes gratis of voor een zacht prijsje aanbieden. Bijvoorbeeld omdat hun dier net is overleden of slecht reageert op het aangeboden voer.

Meld je aan bij de Dierenvoedselbank

Leef je op of onder het bestaansminimum en heb je jouw huisdier minimaal een jaar? Je kan terecht bij Stichting Dierenvoedselbank Amersfoort en omstreken voor diervoeding en wat je nog meer nodig hebt voor je dier. Deze hulp is voor inwoners van woonplaatsen met het kengetal 033. De dierenvoedselbank kijkt op dezelfde manier als de voedselbank of je in aanmerking komt voor hulp.

Twijfel je of je in aanmerking komt? Neem gerust contact met ze op. Ook al zit je een paar euro boven de norm, in overleg is er veel mogelijk.

Maak gebruik van de regeling Bijdrage in de dierenartskosten

Heb je een inkomen op bijstandsniveau en woon je in Amersfoort? Dan kan je gebruik maken van de regeling Bijdrage in dierenartskosten. De gemeente geeft maximaal € 85 per jaar voor de kosten voor medische zorg door een erkende dierenarts. Voorwaarde is dat je huisdier is gechipt of wordt gechipt bij de behandeling.

Praktische tips voor dierenartskosten

Probeer elke maand een bedrag opzij te leggen voor de dierenartskosten, hoe klein dan ook.

Bel de dierenarts eerst voor overleg in plaats van meteen een afspraak te plannen. Misschien is een afspraak niet nodig. Telefonisch overleg is bij de meeste dierenartsen gratis.

Ook kan je bij de meeste dierenartsen de factuur in termijnen betalen.

Er zijn dierenartsen die een lager, sociaal tarief rekenen voor diereigenaren met een inkomen op of onder de bijstandsnorm. In Amersfoort is dat Beterbeest Dierenartsen.

Er zijn fondsen voor dierenhulp voor minima

Er zijn verschillende landelijke en regionale fondsen waar je om een vergoeding voor de medische kosten kan vragen, zoals het Noodfonds vanuit de Dierenbescherming. Bekijk de lijst met dierenhulp voor minima op de website van Het LICG.

Bonustip: Dierenartsverzekering, ja of nee?

Het is moeilijk om je hierin te adviseren. Wees je ervan bewust dat een verzekering vaak niet het hele bedrag van een behandeling vergoedt. Een dier krijgt, net als een mens, meer kwaaltjes naarmate het ouder wordt. Dus een verzekering kan vooral handig zijn als het dier op leeftijd is of genetisch gezien veel ziektes of klachten kent. Maar veel verzekeraars kennen een leeftijdslimiet en kunnen aanvullende voorwaarden stellen om risico’s te beperken. En dan moet je alsnog de behandeling zelf betalen terwijl je wel maandelijks premie betaalt.

Een alternatief is om maandelijks een bedrag opzij te zetten. Heb je het niet nodig, dan heb je dat lekker gespaard. Betaalde premies voor een verzekering krijg je nooit terug.

Persoonlijk advies

Kom je er niet helemaal uit met deze tips? Of heb je andere vragen over geld? Maak een gratis afspraak bij het Geldloket. Wij denken graag met je mee.

 

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Denk hieraan als je je zorgverzekering kiest

Lees meer

Hoe bereiden we ons voor op het overlijden van een van ons?

Lees meer