Het klinkt goed, energie besparen. Goed voor het milieu en voor jouw portemonnee. De maandelijkse energierekening is meestal een flinke uitgavenpost. Fijn als die wat naar beneden kan. In dit artikel zet ik drie tips op een rij die jou een flinke besparing kunnen opleveren. Start vandaag nog!

Check en verbeter de isolatie van jouw woning

Een energiezuinig huis begint bij goede isolatie en ventilatie. Als je een eigen woning hebt, loont het om te bekijken wat je op dat gebied kunt verbeteren. Klinkt als een hoop gedoe om energie mee te besparen, maar dat kan meevallen. Zo kan spouwmuurisolatie vanaf de buitenkant in de muur worden gespoten. Dat is in één dag klaar en geeft minimale overlast. Voor het aanbrengen van dakisolatie is wel toegang via de binnenkant nodig. Dus dat betekent: de zolder opruimen en na afloop schoonmaken.
Milieu Centraal geeft aan: “Een eengezinswoning die goed geïsoleerd is, heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Een woning zonder isolatie verliest veel warmte en verbruikt maar liefst 3300 m3 gas. Een verschil van maar liefst 1.700 euro per jaar!”
De eerste stap? Ga na wat je met het oog op energie besparen kunt verbeteren aan jouw woning. Handige informatie vindt je op de website energiebesparendoejenu.nl van de rijksoverheid.

Wek jouw eigen energie op met zonnepanelen

Als je al eerder heeft nagedacht over energiebesparende maatregelen, heb je ongetwijfeld ook weleens zonne-energie overwogen. Hoe mooi is het als je jouw huis kunt verwarmen met de warmte van de zon, die helemaal gratis is? En zonnepanelen leveren niet alleen energie bij zonnig weer, maar ook als het bewolkt is. Maar ja, dat vraagt wel een investering. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren zo’n 25 procent goedkoper geworden. Het rendement van deze investering is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op je spaarrekening. En bedenk dat de kosten van energie jaarlijks alleen maar stijgen.
Om te bekijken wat de investering en besparingen in jouw situatie zijn, kun je beginnen met de zonnepanelencheck.

Slimme verlichting en minder stroomverbruik

Verlichting zorgt voor ongeveer 12 procent van ons stroomverbruik. Led-verlichting verbruikt maar liefst 75 procent minder stroom dan halogeen en gloeilampen. Hierop kun je dus behoorlijk besparen. Spaarlampen hoef je niet te vervangen. Wist je trouwens dat TL-verlichting ook energiezuinig is? Energie besparen kan dus vrij eenvoudig zijn.
Vergeet daarnaast niet de lampen uit te doen die niet per se aan hoeven te staan. En zorg voor zoveel mogelijk daglicht in je huis. Dat is de eenvoudigste manier om te beginnen met besparen op jouw energieverbruik. Loop maar eens een rondje door jouw huis en je zult zien dat je direct al kunt beginnen met besparen!

Nog meer energie besparen

Zo zijn er nog meer gemakkelijke bespaaracties die je meteen kunt uitvoeren. Hieronder som ik ze op:

  • Zet de verwarming ’s nachts een graad lager en als er niemand thuis is op 15 graden. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar.
  • Bespaar op warm water. Douche een minuut korter en ga zo weinig mogelijk in bad. Een bad kost drie keer zoveel water en energie.
  • Zet geen apparaten op stand-by, maar doe ze gewoon helemaal uit als ze niet in gebruik zijn.
  • Hang de was te drogen in plaats van de wasdroger te gebruiken.
    Wil je meer doen? En heb je de behoefte aan beter inzicht in jouw verbruik en bespaarmogelijkheden? Schaf dan een energieverbruiksmanager aan. Er zijn er verschillende. Doordat ze inzicht geven in jouw verbruik, kun je gericht gaan besparen.

Voor het schrijven van deze blog heb ik gebruikgemaakt van informatie op de website van Milieu Centraal

Persoonlijk advies

Meer weten over besparen? Kom dan langs bij één van de adviseurs van het Geldloket. We kunnen samen met jou een budgetplan maken. Dan weet je precies waar je nog meer op kunt bespraken. Een afspraak kun je eenvoudig zelf plannen op onze website. Graag tot ziens!

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Stoppen met werken: komen wij straks nog rond?

Lees meer

Wat is beter: kopen of huren?

Lees meer