Op het moment dat jij jouw woning kocht, heb je veel beslissingen genomen. Over de hypotheekvorm die het beste past en de looptijd van de rente bijvoorbeeld. Inmiddels woon je al een aantal jaren met tevredenheid in jouw woning. Je hebt geen verhuisplannen. Maar het zou wel prettig zijn als je kunt besparen op de maandlasten van jouw eigen woning. Tijd voor een grondige besparingscheck. Deze vijf tips helpen je daarbij.
1. Check de risico-opslag en verlaag zo jouw hypotheekrente
De hypotheekrente die je betaalt, bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Dat betekent dat je meer rente betaalt als de hypotheek relatief hoog is ten opzichte van de waarde van de woning. Als je sinds de aankoop van de woning heeft afgelost, of als de waarde van de woning is gestegen, kan de risico-opslag misschien wegvallen of omlaag worden gebracht. Dat is niet altijd afhankelijk van de looptijd van de rentevaste periode. Je kunt hiermee duizenden euro’s besparen. Je kunt in de hypotheekofferte opzoeken of de risico-opslag hierin vermeld staat. Zo niet, neem dan contact op met de hypotheekverstrekker of jouw tussenpersoon om te vragen wat de basisrente is en wat je aan risico-opslag betaalt. Als je een woning hebt met Nationale Hypotheek Garantie, dan is er geen risico-opslag opgenomen in het rentepercentage.
Jouw hypotheekverstrekker of tussenpersoon kan je informeren over de mogelijkheden en voorwaarden om dit te laten aanpassen.
2. Check of je jouw hypotheek kunt oversluiten
Een aantal jaren geleden was de hypotheekrente hoger dan nu. Hier liggen mogelijkheden om te besparen. Ook als je niet gaat verhuizen, kun je de hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Je betaalt dan weliswaar kosten voor een nieuwe hypotheek (reken op zo’n € 3.000 en op een eventuele boete als de rentevast periode nog niet is verstreken), maar zelfs met deze extra kosten kan het je veel geld besparen om over te stappen. Hoeveel je kunt besparen is onder andere afhankelijk van de hypotheekvorm.
Soms kun je ook de hypotheek oversluiten bij jouw eigen bank. De kosten zijn dan lager en ook dit kan je voordeel opleveren. Goed om eens na te vragen.
3. Check of je voor rentemiddeling in aanmerking komt
In plaats van oversluiten kan het soms lonend zijn om rentemiddeling aan te vragen. Rentemiddeling kan gunstig zijn als jouw rentevaste periode nog enkele jaren loopt en de rente aanzienlijk hoger is dan de huidige rente. Want dan kun je wellicht profiteren van de huidige lage rente. Vraag bij jouw bank of tussenpersoon naar de voorwaarden. Want de mogelijkheden zijn erg afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt en de voorwaarden van de hypotheek.
4. Bespaar door extra af te lossen
Als er voldoende spaargeld op jouw rekening staat, dat je niet nodig hebt, kun je het geld gebruiken om extra af te lossen op jouw hypotheek. Het spaargeld levert op een spaarrekening nauwelijks rente op, terwijl je wel maandelijks rente betaalt over de hypotheek.
Ieder jaar mag je een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Meestal tussen de tien en twintig procent van de hoofdsom.
Je kunt bijvoorbeeld zoveel aflossen dat je in een lagere risicocategorie komt (zie tip 1) en daarmee bespaar je op jouw maandlasten.
De voordelen van extra aflossen verschillen per hypotheekvorm. Zo is aflossen op een aflosvrije hypotheek meestal gemakkelijk en voordelig.
Heb je een spaarhypotheek, dan kan het soms handig zijn extra inleg te storten op de spaarpolis. Win vooraf wel goed advies hierover in. Er zijn vaak voorwaarden aan verbonden.
5. Vergeet niet de verzekeringen die bij de hypotheek zijn afgesloten
En denk tenslotte ook aan de verzekeringen die je hebt afgesloten bij de aankoop van jouw eigen woning. Zo zijn de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering de laatste jaren behoorlijk verlaagd. Het kan lonend zijn om hiervoor een nieuwe verzekering af te sluiten.
Kortom, het is zeker de moeite waard om na een aantal jaren te checken of de hypotheek nog optimaal is en of je kunt besparen op uw maandlasten. Maak een afspraak met de financieel adviseur om je goed te laten informeren.
Of kom langs bij het Geldloket. Wij kunnen het gesprek met de financieel adviseur helpen voorbereiden door mee te kijken naar jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ook kunnen we met jou de huidige hypotheek doornemen, zodat je weet welke hypotheekvormen je op dit moment hebt. Je komt dan goed voorbereid op gesprek en dat scheelt je in de kosten voor jouw hypotheekadviseur.