Maak je je zorgen of je alle rekeningen nog wel kan betalen? Wat vervelend voor je. Volg deze 3 stappen om overzicht te krijgen en de gevolgen te beperken.

Stap 1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Om te zien hoe je ervoor staat, kan je een begroting maken. Dat is een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Vul bijvoorbeeld onze handige maandbegroting (Excel) in. Zo krijg je overzicht, dat helpt je om meer grip te krijgen op je geld.

Stap 2. Controleer of je geen geld laat liggen

Het sociaal minimum is het minimumbedrag dat je nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. De overheid heeft hiervoor een normbedrag opgesteld. Ieder halfjaar wordt dit bedrag aangepast. Het bedrag dat je op je rekening krijgt (je netto inkomen) moet minimaal gelijk zijn aan het sociaal minimum. Hoe hoog het sociaal minimum voor je is, hangt af van je leeftijd of leefsituatie.

Is jouw netto inkomen lager dan het sociaal minimum?

Controleer waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld WW-uitkering of de bijstand. Vraag dit zo snel mogelijk aan, want een bijstandsuitkering krijg je niet met terugwerkende kracht.

Daalt je inkomen?

Maak een proefberekening om te controleren of je recht hebt op (extra) toeslagen. Het recht op toeslagen hangt namelijk af van de hoogte van je inkomen.

Als je inkomen daalt tot het sociaal minimum, dan kom je mogelijk in aanmerking voor landelijke regelingen of lokale regelingen.

Mogelijk heb je recht op energietoeslag. Bekijk informatie over de energietoeslag voor inwoners van de gemeente Amersfoort of de gemeente Leusden. Je kan de toeslag hier direct aanvragen.

Stap 3. Beperk de gevolgen met deze tips

Is je inkomen op orde, maar kom je nog steeds niet rond? Maak dan een afspraak met het Geldloket. Beperk intussen de gevolgen met de volgende tips:

Blijf in contact met schuldeisers

Neem contact op het bedrijf waar je een openstaande rekening hebt. Probeer samen tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld uitstel van betaling of een betalingsregeling. Wacht niet af tot je een herinnering of aanmaning krijgt. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de afspraken die je maakt.

Gebruik de voorbeeldbrieven van het Nibud om uitstel van betaling aan te vragen.

Geef vaste lasten voorrang

Betaal eerst je vaste lasten. Begin met het betalen van de huur of hypotheek. Deze kosten zijn vaak hoog en daardoor moeilijker in te lopen wanneer je de rekening niet betaalt. Vervolgens betaal je je zorgverzekering, gas, water en elektriciteit en andere belangrijke rekeningen zoals je telefoonabonnement en internet. Pas daarna zijn andere rekeningen aan de beurt.

Voedselbank helpt

Neem contact op Voedselbank Amersfoort of Voedselbank Leusden als je niet genoeg geld hebt voor boodschappen.

Neem je uitgaven onder de loep

Kijk eens naar je verzekeringen. Het gebeurt vaak dat mensen twee keer voor iets verzekerd zijn. Het gebeurt ook regelmatig dat de verzekeringen meer dekken dan nodig is.

Misschien wil je abonnementen en lidmaatschappen stopzetten. Daarbij hoor je helaas wel rekening te houden met de opzegtermijn.

Heb je betalingsregelingen? Misschien kan het maandbedrag omlaag. Neem contact op met de schuldeiser en leg je situatie uit. Veel schuldeisers zijn bereid om met je mee te denken en een oplossing te zoeken.

Kijk ook eens hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen. Stel jezelf hiervoor een budget en probeer eens of je daarmee uitkomt.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Boodschappen delen in een buurtkastje

Lees meer

Vraag de Bijdrage voor sport en cultuur voor volwassenen aan!

Lees meer