Eén op de vijf studenten maakt zich zorgen over geld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door geldstress niet goed aan je studie toekomt. Zet voor jezelf de feiten op een rij, dat geeft rust. Wij kunnen je hierbij helpen.
Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!
Do’s
- Zorg voor overzicht. Weet wat je leent.
- Weet wat je inkomsten en uitgaven zijn.
- Budgetteer en reserveer.
- Zorg voor goede balans tussen werken, studeren en lenen.
- Zoek hulp als je het niet redt.
Don’ts
- Meer lenen dan je nodig hebt (dus ook niet om een leuke reis te maken of te shoppen).
- Zoveel werken dat je onvoldoende aan je studie toekomt.
- Rekeningen uitstellen.
Oké, dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat in de praktijk?
Feiten op een rij
Het is belangrijk om de feiten voor jezelf op een rijtje te zetten. Dit geeft rust. Weet wat je leent! Hoeveel leen je, hoe loopt dit bedrag op, wanneer moet je terugbetalen en hoeveel dan per maand?
Maak een begroting
Maak een overzicht van wat er per maand binnenkomt en wat er maandelijks uit gaat. Dat noem je een begroting.
Zet geld opzij (bijvoorbeeld in een spaarpotje bij je bank) voor uitgaven waarvan je weet dat ze gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse boekengeld. Zet elke maand vast een klein deel hiervan opzij, zodat als de nota er is, je het geld al apart hebt staan.
Met een begroting voorkom je betalingsachterstanden en maak je een goede start met je financiën. Dit helpt je ook straks wanneer je de lening van DUO moet gaan terugbetalen.
DUO heeft een rekenhulp studiebegroting op hun website. Als je hulp nodig hebt bij het maken van je begroting, dan helpen wij je er ook graag mee.
Andere inkomsten
Het is verstandig om zoveel mogelijk geld zelf te verdienen met een bijbaantje in plaats van te lenen. Wist je dat zeven van de tien studenten een bijbaan heeft? Hierdoor hoef je minder te lenen en dus uiteindelijk ook minder terug te betalen. Maar houd de balans tussen werken en studeren wel in de gaten.
Soms kunnen ouders ook een bijdrage geven. Mooi als dit kan!
Check of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag. Dit is een bijdrage voor de kosten van de zorgverzekering en huur (niet voor kamerhuur).
Doe elk jaar je belastingaangifte. Van de studenten die aangifte doen, krijgt de helft gemiddeld € 300,- terug. Dat geld laat je toch niet liggen?
Wij helpen graag
Het belangrijkste: er moet elke maand niet meer geld uitgaan dan er binnenkomt. Uit onderzoek blijkt dat een op de zes studenten hier graag wat hulp bij wil. Jij ook?
Wij staan klaar, dus maak snel een gratis afspraak bij Geldloket.