Op kamers, yes, het is zover! Je eigen plek, je eigen regels en vooral een heleboel vrijheid. Superleuk en ook een beetje spannend. Met deze 7 tips begin jij relaxed aan je nieuwe leven.

Tips

  1. Maak een plan voor je geld
  2. Bereken hoeveel huur je maximaal kan betalen
  3. Zoek uit waar je recht op hebt
  4. Regel je verzekeringen
  5. Doe slim je boodschappen
  6. Een buffertje is goud
  7. Verzamel je uitzet op tijd

Maak een plan voor je geld

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Wat komt er binnen (zoals je loon of studiefinanciering)? Wat gaat eruit (zoals huur, verzekeringen, boodschappen)? Je kan hiervoor onze maandbegroting (Excel, 64,0 kB) downloaden en invullen.

Bedenk voor elke kostenpost wat je hieraan wil uitgeven. Bijvoorbeeld aan boodschappen, uitgaan of kleding. Reserveer ook elke maand wat geld voor noodgevallen en voor leuke dingen. Een handige manier om dit te doen is door spaarpotjes aan te maken bij jouw bank of een budgetteer-app te gebruiken. Bekijk het overzicht door Wijzer in geldzaken.

Weet hoeveel huur je kan betalen

Voordat je op zoek gaat naar een kamer, is het handig om te weten hoeveel huur je maximaal kan betalen zonder in financiële problemen te komen. De maandbegroting (zie tip 1) komt hierbij goed van pas.

Check of er bij de huurprijs nog extra kosten komen zoals gas, water, elektriciteit en internet. Het is belangrijk om een huurprijs te vinden die past binnen je budget, zodat je nog genoeg overhoudt voor andere uitgaven.

Zoek uit waar je recht op hebt

Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag en studiefinanciering. Laat hier geen geld liggen. Wist je dat je maximaal €123,- per maand aan zorgtoeslag kan krijgen?

Ben je 18 jaar, maar studeer je nog niet? Als je vmbo, havo of vwo doet, heb je mogelijk recht op de tegemoetkoming scholieren. Dit is een gift. Op de website van DUO lees je meer over de hoogte van de tegemoetkoming en kan je de tegemoetkoming aanvragen.

Regel je verzekeringen

Vanaf je 18e ben je verplicht je eigen zorgverzekering af te sluiten, ook als je nog thuis woont. Check of het handig is om een inboedelverzekering voor je spullen af te sluiten. Meestal zijn je telefoon en laptop je meest waardevolle spullen. Een inboedelverzekering vergoedt de waarde bij brand, diefstal of andere pech. Er zijn vergelijkingswebsites die je kunnen helpen om je (zorg)verzekeringen te vinden tegen de scherpste prijzen.

Doe slim je boodschappen

Plan je maaltijden en kook zelf. Dit is vaak gezonder en goedkoper dan eten bestellen. Ga naar budgetvriendelijke supermarkten. Met apps zoals Too Good To Go kan je voordelig eten scoren dat anders zou worden weggegooid. Op de website van Voedingscentrum.nl vind je goedkope en gezonde recepten.

Een buffertje is goud

Wil je geen stress over geld, zorg dan voor een buffertje. Ook al spaar je maar een klein bedrag per maand, dat voorkomt stress als er ineens extra kosten opduiken. Spaar automatisch met je bank-app of gebruik een spaar-app.

Verzamel je uitzet op tijd

Duurt het nog een poos voor je op kamers gaat? Begin op tijd met het verzamelen van spullen. Dan heb je de tijd om tweedehands spullen te vinden of aanbiedingen te scoren. En vraag jezelf altijd af: heb ik dit écht nodig?

Meer tips

Op de website van de Rijksoverheid staat een uitgebreide checklist voor als je op kamers gaat. Vul de vragen in en bekijk wat je moet regelen.

Wij helpen je graag

Ga je voor het eerst op kamers en vind je het fijn als iemand met je meedenkt? Onze consulenten helpen elke dag mensen bij hun geldzaken. Wij kunnen bijvoorbeeld samen met jou een maandbegroting maken. Of we checken voor je of je recht hebt op toeslagen. We kijken met je mee of je alles goed geregeld hebt.

Dus geen stress over geld, maak direct een gratis afspraak bij het Geldloket. Dan kan jij volop genieten van je nieuwe avontuur. Succes en vooral veel plezier!

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Makkelijk geld verdienen met je bankrekening

Lees meer

Hoe betaal ik mijn studie als ik jonger ben dan 18 jaar?

Lees meer