Heb je een thuiswonend kind met een eigen inkomen? Dit kan gevolgen hebben, onder meer voor de toeslagen van jou en je kind.
Huurtoeslag
Door een inwonend kind met eigen inkomen krijg je mogelijk minder huurtoeslag. De Belastingdienst ziet jouw kind als medebewoner. Het inkomen van je kind telt daardoor mee bij het berekenen van de huurtoeslag.
Is je kind jonger dan 23 jaar? Dan telt de Belastingdienst een deel van het inkomen van je kind niet mee bij het berekenen van de huurtoeslag. Deze vrijstelling is € 6.042 van het bruto jaarinkomen (in 2025).
Geef het totale jaarinkomen van je kind door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst houdt automatisch rekening met de vrijstelling. Studiefinanciering hoef je niet door te geven, want dit telt niet mee als inkomen.
Krijg je minder huurtoeslag door inkomsten van je kind? Je kan je kind vragen om een bijdrage in de kosten.
Toeslagpartner
Is je kind ouder dan 27 jaar? Dan gold tot en met 2024 het volgende:
De Belastingdienst kan je kind zien als jouw toeslagpartner. Bijvoorbeeld wanneer er ook een minderjarig kind van één van jullie op het adres woont. Het inkomen van jouw kind heeft dan niet alleen invloed op de huurtoeslag, maar op alle toeslagen van de Belastingdienst. En jouw inkomen wordt volledig meegenomen in de berekening van alle toeslagen van je kind. Je krijgt samen recht op zorgtoeslag en dit wordt uitbetaald aan één van jullie. Is je kind jonger dan 27 jaar? Dan is je kind nooit jouw toeslagpartner. Het inkomen van je kind heeft dan geen invloed op de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Het heeft alleen invloed op de huurtoeslag.
Vanaf 2025 is dit veranderd, waardoor je kind nooit meer jouw toeslagpartner kan zijn. Dit betekent dat het inkomen van je kind dan geen invloed meer heeft op de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Het heeft nog wel invloed op de huurtoeslag. Je kind telt voor de huurtoeslag namelijk nog wel als medebewoner.
Bijstand
Woon je samen met een volwassene, dan krijg je te maken met de kostendelersnorm. Omdat je het huis met anderen deelt, gaat de overheid ervan uit dat je kosten lager zijn. Met hoe meer volwassenen je samenwoont, hoe lager je uitkering is.
Jongeren tot 27 jaar tellen niet mee voor de kostendelersnorm. Er zijn dus geen gevolgen voor je bijstandsuitkering als je thuiswonende kind jonger is dan 27 jaar.
Hogere kosten
Doordat je kind bij je inwoont, gaan de kosten voor je energie en boodschappen omhoog. Ook stijgen de gemeentelijke belastingen als je van een eenpersoonshuishouden naar een meerpersoonshuishouden gaat.
Kostgeld
Mijn advies: maak goede afspraken met je thuiswonende kind. Kostgeld vragen is heel normaal en is ook een goede voorbereiding op het zelfstandige leven.
Persoonlijk advies
Wil je meer weten over de financiële gevolgen van een thuiswonend kind met eigen inkomen? Maak een gratis afspraak bij het Geldloket.