Iedereen weet dat kinderen geld kosten. Nu kinderen door de woningnood langer thuis blijven wonen, hebben ouders langer te maken met deze kosten. Is het redelijk om kostgeld te vragen aan je kind? En zo ja, hoeveel kostgeld kan je dan precies vragen?

Financiële gevolgen inwonend kind

Het is natuurlijk best gezellig als je kind nog wat langer bij je woont. Maar dit kan voor jou wel financiële gevolgen hebben. Mogelijke gevolgen zijn: een lagere huurtoeslag, hogere gemeentelijke belasting en waterschapsheffing, een hogere energierekening of een lagere bijstandsuitkering (als je kind ouder is dan 27 jaar).

Wat is kostgeld?

Kostgeld is een financiële bijdrage die ouders vragen aan hun thuiswonende kinderen. De kinderen dragen op deze manier bij aan de woonlasten. Wij merken dat ouders het vaak vervelend vinden om kostgeld aan hun kinderen te vragen. Maar als je kind zelf inkomen heeft dan is het echt niet gek om dit te vragen.

Daarbij is het voor kinderen een goede voorbereiding op de toekomst. Wanneer ze op zichzelf gaan wonen krijgen ze namelijk ook te maken met kosten. Dus ook als je geen financiële bijdrage van je kind nodig hebt om rond te komen, kan het zinvol zijn om kostgeld te vragen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om het geld voor je kind te sparen en aan je kind terug te geven wanneer hij het huis uit gaat. Op dat moment kan hij een extra spaarpotje vast goed gebruiken.

Hoe bereken je de hoogte van kostgeld?

Wat een redelijk bedrag is om te vragen, is niet zo makkelijk te zeggen. Het is onder andere afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten van jullie als ouders en de hoogte van het inkomen van jullie kind. Ga het gesprek aan met je kind. Zet eerst samen de vaste lasten per maand op een rijtje. Je kan hiervoor gebruik maken van onze maandbegroting (Excel, 34 kB).

Bespreek vervolgens voor welke uitgaven je graag een bijdrage zou willen ontvangen. Daarna kunnen jullie afspreken hoe hoog deze bijdrage moet zijn. Je kan bijvoorbeeld rekenen met een vast percentage, de uitgaven in verhouding verdelen naar hoogte van het inkomen of verdelen onder de personen die werken. Het Nibud heeft een schema dat kan helpen bij het bepalen van de hoogte van het kostgeld.

Afspraken

Als jullie hebben besloten over het kostgeld is het verstandig om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Spreek daarbij ook af of het kostgeld altijd hetzelfde bedrag blijft, of dat jullie bijvoorbeeld jaarlijks bekijken of het bedrag in verband met prijsstijgingen moet worden aangepast.

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om een duidelijk overzicht van je maandelijkse lasten te maken of kom je er toch niet helemaal uit hoe je het kostgeld kan berekenen? Maak een afspraak op ons spreekuur, we denken graag met je mee!

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Voorkom deze 5 fouten met de kinderopvangtoeslag

Lees meer

Zo leef je als gezin van één inkomen

Lees meer