Een faillissement is geen oplossing voor schulden. Het heeft grote gevolgen en de financiële problemen gaan er niet mee weg. Onderneem daarom tijdig actie als het niet goed gaat met je onderneming.

Je bent zzp’er met een eenmanszaak en het gaat niet goed met de onderneming. Het wordt steeds lastiger om alle rekeningen te betalen. Als er twee of meer schuldeisers zijn, dan kan je een faillissement aanvragen. Ook kan een van de schuldeisers dat doen.

Als de rechtbank het faillissement toekent, dan krijg je een curator. Dat is iemand die door de rechtbank is aangesteld in het belang van de schuldeisers. Hij onderzoekt of een doorstart van je bedrijf mogelijk is. Als dat niet zo is, dan onderzoekt hij hoe de schulden kunnen worden betaald. De curator is geen schuldhulpverlener of budgetbeheerder. Hij probeert zoveel mogelijk geld te krijgen voor de schuldeisers.

Faillissement is geen oplossing

Het is een misverstand dat je na het beëindigen van het faillissement van je schulden af bent. In veel gevallen is er onvoldoende geld om de schulden te betalen. Het faillissement stopt dan. De schulden blijven open staan en de schuldeisers willen geld zien. Daarom is een faillissement geen oplossing voor schulden.

Je bent privé aansprakelijk voor de schulden van je eenmanszaak. Ook bij een vof ben je privé (en hoofdelijk) aansprakelijk. Bij een bv kan je in geval van wanbestuur privé aansprakelijk worden gesteld. Probeer daarom te voorkomen dat de onderneming failliet gaat.

Schuldsanering voor ondernemers

Een betere oplossing  is een schuldsanering voor ondernemers. Daarmee werkt je toe naar een schuldenvrije toekomst. Ook voor zzp’ers zijn er mogelijkheden. Er zijn bedrijven die schuldhulp bieden aan ondernemers. De consulent van Geldloket bespreekt de mogelijkheden graag met je en kan je informeren over de juiste route.

Zo’n bedrijf bekijkt allereerst of jouw onderneming levensvatbaar is. Is dat zo, dan wordt bij de gemeente een verzoek gedaan voor een krediet om de schulden te saneren. Je betaalt het vanuit de onderneming in termijnen terug. Zo los je de schulden op en blijf je ondernemen.

Het kan ook zijn dat na onderzoek blijkt dat de onderneming niet levensvatbaar is. In dat geval sta je voor een keuze: heeft het zin om door te gaan of is het beter om te stoppen met ondernemen? Als je stopt, dan is het belangrijk om je bedrijf op de juiste manier af te sluiten. Ook is het nodig om te onderzoeken hoe je privé je vaste lasten blijft betalen. Een baan in loondienst is daarbij onmisbaar.

Geldloket, startpunt voor ondernemers

Ondernemer blijven of toch stoppen, je bent bij Geldloket aan het juiste adres. Maak een gratis afspraak, onze consulenten denken graag met je mee!

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Zo helpen wij u als ondernemer in zwaar weer

Lees meer

Uitkeringen voor ondernemers en zzp’ers

Lees meer