Ben jij een zzp’er die met moeite het hoofd boven water houdt? Die blijft doorploeteren, misschien wel tegen beter weten in? Dan is het wellicht tijd om terug in je kracht te gaan. En misschien was dat wel in loondienst.

Ondernemen of in loondienst

Eigen baas zijn. Het klinkt ideaal. En ondernemerschap kan je veel brengen, maar heeft ook zeker nadelen. Kan het zijn dat loondienst toch beter bij jou en je leven past?

Maar in loondienst lever ik mijn vrijheid in! Ik hoor het je denken. Maar die vrijheid als zzp’er is betrekkelijk. Hieronder bespreek ik de belangrijkste verschillen tussen ondernemerschap en loondienst

Ondernemen

Als zzp’er moet je rekening houden met onzekerheid en het ontbreken van vaste inkomsten. Dit kan leiden tot het vermengen van je privéleven en werk, waarbij je ’s avonds of in het weekend nog aan het werk bent en tijdens je vrije tijd gestoord wordt door klanten.

Daarnaast moet je als ondernemer niet alleen je eigen werkzaamheden beheren, maar ook taken zoals marketing, verkoop en boekhouding op je nemen. Deze extra verantwoordelijkheden vergen veel tijd naast je reguliere werk.

In tegenstelling tot mensen in loondienst, die vaak profiteren van een pensioenregeling die door hun werkgever wordt beheerd, moet je als ondernemer zelf zorgen voor je pensioen. Dit betekent dat je maandelijks geld opzij moet zetten.

Ook ben je als zzp’er verantwoordelijk voor het betalen van belastingen over je inkomen. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het berekenen en afdragen van inkomstenbelasting en eventuele andere belastingen, zoals de omzetbelasting (btw). Voor veel zzp’ers betekent dit dat ze elk kwartaal aangifte moeten doen en de verschuldigde omzetbelasting moeten afdragen aan de Belastingdienst.

Ook kan je jezelf verzekeren tegen risico’s. Dit kan worden gedaan door een arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen brengen kosten met zich mee.

Loondienst

Als werknemer ontvang je regelmatig een vast salaris, zolang je in dienst bent bij je werkgever. Bovendien geniet je van uitgebreide rechten die je beschermen. Je werkgever kan je niet zomaar ontslaan en je hebt ook rechten met betrekking tot zaken als vakantiedagen en verlof. Deze rechten bieden je veel zekerheid en stabiliteit.

Een duidelijke scheiding tussen werk en privé is een ander voordeel. Zodra je de deur van je kantoor sluit, ben je echt vrij. Je hebt dan geen verplichtingen meer en kunt je volledig op je privéleven concentreren. Dit is vaak anders voor zzp’ers, omdat zij vaak constant bezig zijn met hun bedrijf en minder afstand kunnen nemen van hun werk.

Als werknemer heb je de zekerheid van een sociaal vangnet. Als werknemer neem je vanzelf deel aan werknemersverzekeringen Werkloosheidswet (WW), Ziektewet (ZW), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Kan je bijvoorbeeld niet meer werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid? Dan kan je een beroep doen op een WIA-uitkering.

Kortom, werknemers genieten van voordelen.

Reflecteer

Overdenk het eens: past het ondernemerschap echt wel zo goed bij jou? En was het eigenlijk wel zo slecht om voor een baas te werken?

Los daarvan: je kan je weer echt op een specialisme richten, op een vakgebied. Jouw kracht benutten. En de rest laat je aan je werkgever over. Dat klinkt ook wel weer fijn, toch?

 

Persoonlijk advies

Wil je over dit onderwerp doorpraten? Maak gerust een gratis afspraak voor een gesprek met een van onze consulenten. Wij denken graag met je mee.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Waarom stoppen met ondernemen soms beter is

Lees meer

Aanvulling Bbz voor de oudere zelfstandige is veranderd per 1 januari 2020

Lees meer