Je gaat scheiden en wilt graag snel een frisse, nieuwe start maken. Jij of jouw partner denkt al aan een andere woning. Begrijpelijk, maar maak van tevoren wel goede afspraken met elkaar. Want financiële zorgen kunnen snel de kop opsteken bij dubbele woonlasten.

Helaas horen we dit bij Geldloket Amersfoort regelmatig voorbijkomen. Vaak omdat de hypotheek of huur van de oorspronkelijke woning niet betaald kan worden. Want wat is daar onderling over afgesproken? Betaalt degene die in de woning verblijft ook de woonlasten? Of is hierover een verdeling afgesproken?

De één kan meer inkomsten hebben dan de ander, de ene woning kan duurder zijn dan de andere en een koopwoning biedt misschien de mogelijkheid van aftrekposten die een huurwoning niet heeft. Daarnaast kan er in het geval van een huurwoning sprake zijn van huurtoeslag. Zomaar een greep uit de zaken die invloed hebben op het verdelen van de woonlasten.

Het komt er vaak op neer dat de gezamenlijke inkomsten niet toereikend zijn om dubbele woonlasten te betalen. Flink interen op spaargeld of schulden opbouwen kan dan het gevolg zijn. Beide ex-partners willen deze scenario’s natuurlijk voorkomen.

 

Hoe? De volgende adviezen kunnen een hoop financiële ellende besparen:

Tip 1
Maak voorlopige en dus tijdelijke afspraken wie welke lasten betaalt. (Later kan je afspraken maken waarbij je ook rekening houdt met eventuele partner- en kinderalimentatie).

Tip 2
Zoek een woning die, naast de vaste lasten van de ‘oude’ woning, betaald kan worden van jullie gezamenlijke inkomen. Het opstellen van een begroting kan hierbij het nodige inzicht geven.

Tip 3
Houd bij de verdeling van de woonlasten ook rekening met inkomsten zoals eventuele toeslagen van de Belastingdienst en/of een voorlopige aanslag, als je daarvan maandelijks gebruikmaakt;

Tip 4
In veel gevallen, zoals een huwelijk in gemeenschap van goederen, zijn jullie zolang de scheiding nog niet is afgerond allebei 100% verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten. Ook als jullie afspreken woonlasten 50/50 te verdelen, kan de hypotheekverstrekker of verhuurder bij uitblijven van betaling verlangen dat je het deel van je partner betaalt. Dit geldt zelfs als je niet zelf in de woning woont.

Wil je meer weten over de verdeling van de woonlasten? Maak een afspraak bij Geldloket. Wij denken graag met je mee.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Partneralimentatie ontvangen of betalen; plan jouw financiën

Lees meer

Scheiden: wat te doen met uw koopwoning?

Lees meer