Het hoge woord is eruit. Jullie gaan uit elkaar. Maar hoe moet het nu verder? Je moet over zoveel zaken nadenken, keuzes maken en zorgen dat het geregeld is. Waar ga ik wonen? Hoe kom ik straks rond? Waar heb ik recht op? Waar moet ik beginnen? Ik ga daarover graag met jou in gesprek, om hier inzicht in te krijgen. In deze blog vertel ik je alvast hoe het zit met jouw belastingaangifte als je gaat scheiden.
Wanneer ben je geen fiscaal partners meer?
Ben je getrouwd of geregistreerd partners en gaan jullie uit elkaar? Dan eindigt jouw fiscaal partnerschap als je een verzoek tot echtscheiding, tot ontbinding geregistreerd partnerschap of scheiding van tafel en bed hebt ingediend bij de rechtbank. Als geregistreerd partners zonder minderjarige kinderen is er ook een mogelijkheid om buiten de rechtbank om te scheiden. In dat geval moet de overeenkomst tot beëindiging door jullie beide ondertekend zijn.
Naast het scheidingsverzoek is de tweede voorwaarde dat je niet meer op hetzelfde adres als uw partner bij de gemeente staat ingeschreven. Voldoe je niet aan beide voorwaarden, dan blijf je voor de Belastingdienst fiscaal partners van elkaar.
Als je samenwoonde en je was toen fiscaal partners, dan eindigt dit als je niet meer op hetzelfde adres bij de gemeente staat ingeschreven.
Samen of alleen belastingaangifte doen?
Een scheiding vindt meestal niet precies in het begin of einde van het jaar plaats. Daarom heb je (als je voorheen fiscaal partners van elkaar was) in het jaar dat je gaat scheiden de keuze om samen of alleen belastingaangifte te doen. Samen aangifte doen heeft als grote voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten onderling gunstig mag verdelen.
Kies je ervoor om beiden apart aangifte te doen, dan kan je alleen jouw eigen inkomsten en aftrekposten opgeven. Daarnaast is het belangrijk te controleren hoe jij jouw gezamenlijke koopwoning op moet voeren. De mate waarin je (hypotheek)rente kunt aftrekken en eigenwoningforfait moet bijtellen, is afhankelijk van de manier waarop het eigendom en de schuld verdeeld is tussen jou en jouw ex-partner. In de meeste gevallen is dit 50% de ene partner en 50% de ander. Help jij jouw ex-partner met het betalen van zijn/haar deel van de (hypotheek)rente? Dat kan jij dit in aftrek brengen als betaalde partneralimentatie bij jouw aangifte. Je vindt meer informatie over koopwoning, scheiding en belastingaangifte op de website van Belastingdienst.
Voorlopige aanslag controleren
Krijg je een voorlopige aanslag van de Belastingdienst? Dan is het belangrijk deze tijdig te controleren en zo nodig aan te passen. Op de achterkant van de aanslag staan de gegevens waarop de aanslag is gebaseerd. Mijn advies is om altijd de voorlopige aanslag opnieuw in te vullen via mijnbelastingdienst.nl.
Je ziet dan direct de uitkomst en je weet zo zeker of je de voorlopige aanslag moet aanpassen of niet. Volg dit stappenplan om jouw voorlopige aanslag te wijzigen. En vergeet niet: als je de voorlopige aanslag niet wijzigt, dan wordt het jaar erop weer dezelfde voorlopige aanslag opgelegd!
Recht op toeslagen
Door wijziging van jouw inkomenssituatie krijg je mogelijk recht op toeslagen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag, een toeslag die je kan helpen jouw zorgverzekering te blijven betalen, huurtoeslag voor de huur en kindgebonden budget voor als je minderjarige kinderen hebt. Per toeslag verschillen de voorwaarden. Je kunt dit zelf nakijken via www.toeslagen.nl. Ook kan je hier een proefberekening van maken.
Het is belangrijk tijdig wijzigingen aan de Belastingdienst door te geven. Dit voorkomt dat je achteraf (een deel) moet terugbetalen.
Persoonlijk advies
Duizelt het je al? Ik kan mij goed voorstellen dat je meer vragen over scheiden hebt. Want je moet ook nadenken over andere financiële vraagstukken. Zoals: ‘hoe kom ik straks rond?’ en ‘Wat voor gevolgen zijn er voor mijn pensioen?’. Vind je het prettig als ik hierin mee denk? En met je doorneem wat er mogelijk is? Maak dan vandaag nog een gratis afspraak.