Geld uitlenen aan familie of vrienden kan een fijne manier zijn om te helpen. Dit is een zogenaamde ‘onderhandse lening’, een lening waar geen bank of kredietverstrekker aan te pas komt. In deze blog vertellen we je over de risico’s en geven we je tips.

Persoonlijke gevolgen

Je leent geld aan iemand die je goed kent. Bedenk of jullie relatie er tegen bestand is als het geld niet op tijd afgelost kan worden. Als je het gevoel hebt dat dit toch voor onenigheid kan zorgen, zoek dan samen naar een andere oplossing.

Financiële gevolgen

Als je een groot bedrag uitleent zonder rente te vragen, kan de Belastingdienst het als een gift zien. Dan moet je schenkbelasting betalen. Op de website van de Belastingdienst kan je lezen tot welk bedrag je belastingvrij mag schenken. Het is dus belangrijk dat je een marktconforme rente vraagt: een rentepercentage dat andere geldverstrekkers ook rekenen. In 2025 mag dit niet hoger zijn dan 14%.

Wanneer geen geld uitlenen

Leen geen geld uit aan iemand met (beginnende) financiële problemen. Stel dat diegene in de schuldsanering komt, dan wordt de onderhandse lening vaak niet meegenomen. Je bent dan (een deel van) je geld kwijt. Iemand met financiële problemen kan je beter doorverwijzen naar de schuldhulp. Inwoners van Amersfoort, Leusden en Bunschoten kunnen gratis terecht bij Stadsring.

Tips voor leningen aan familie of vrienden

  1. Praat met elkaar over de lening
  2. Check of de lening verantwoord is
  3. Is jullie relatie bestand tegen tegenslag?
  4. Check of je het geld echt kan missen
  5. Zet alles goed op papier

Praat met elkaar over de lening

Als iemand geld van je leent, heeft die persoon nu geen geld. Zal dat in de toekomst anders zijn? Een begroting geeft inzicht in de financiële ruimte om de lening terug te betalen. Je kan hiervoor onze maandbegroting (Excel, 64,0 kB) downloaden en invullen.

Check of de lening verantwoord is

Heeft iemand nog meer leningen? In dat geval help je diegene niet met nog een lening erbij. Dan is beter dat je familielid of vriend een afspraak maakt bij het Geldloket voor een financiële check en tips.

Is jullie relatie bestand tegen tegenslag?

Er is altijd een risico dat de terugbetaling niet lukt door omstandigheden. Vraag je af wat dit dan doet met jullie relatie?

Check of je het geld echt kan missen

Bepaal hoeveel je wil uitlenen en bespreek wanneer je het terug wil hebben. Houd voldoende geld op je spaarrekening voor onverwachte kosten. Gebruik de BufferBerekenaar van het Nibud om te berekenen wat in jouw situatie een verstandige buffer is.

Zet alles goed op papier

Leg alles schriftelijk vast. Dat kan in een schuldbekentenis, zoals dit voorbeeld van het Nibud. Bij grote bedragen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning, is het verstandig om de notaris een akte te laten opstellen.

Wij helpen je graag

Heeft iemand je gevraagd of je geld wil uitlenen en vind je het prettig dat we met je meedenken? Maak direct een gratis afspraak bij het Geldloket. Onze consulenten helpen elke dag mensen bij hun geldzaken.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Vraag de Bijdrage voor sport en cultuur voor volwassenen aan!

Lees meer

Meer grip op geld met een eigen jaarbegroting

Lees meer