Een levenstestament maak je voor het geval dat je in de toekomst zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld door ziekte, dementie of een ongeval. Je legt vast wat jouw wensen zijn en wie er beslissingen voor je mag nemen.

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament wijs je een gevolmachtigde aan. Dat is iemand die namens jou beslissingen neemt over je geldzaken en je medische en persoonlijke zaken. De gevolmachtigde komt op voor jouw belangen wanneer je dit zelf niet meer kan, als je ‘wilsonbekwaam’ bent.

Voor een levenstestament ga je naar een notaris. Die zorgt ervoor dat jouw levenstestament wordt opgenomen in het Centraal Levenstestamentenregister.

Waarom een levenstestament?

Een levenstestament helpt je om zelf controle te houden, mocht je in de toekomst wilsonbekwaam worden. Dan komt iemand die jij vertrouwt op voor jouw wensen en belangen. Dit kan onduidelijkheid, conflicten en juridische problemen voorkomen. Ook is het voor jou en je naasten fijn om te weten dat jouw zaken later goed geregeld zijn.

Wat kan je erin zetten?

Met een levenstestament kan je geldzaken regelen zoals bankzaken en belastingen. Als je een koophuis hebt, kan je er aanwijzingen voor de verkoop in zetten. Dit is ook handig als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent en samen een huis hebt. Anders is toestemming van de rechter nodig als een van jullie in de toekomst wilsonbekwaam wordt.

Ook je medische wensen kan je in het levenstestament zetten. Bijvoorbeeld welke behandelingen je wel of juist niet wil (zoals reanimatie) en andere zaken die te maken hebben met je gezondheid en welzijn.

Verder kan je persoonlijke zaken in je levenstestament zetten. Bijvoorbeeld je wensen voor de uitvaart of de zorg voor een huisdier.

Kan ik het ook op een andere manier regelen?

Het opstellen van een levenstestament is niet verplicht. Bedenk dus goed of het in jouw situatie nodig is. Je kan ook iemand een volmacht geven om jouw bankrekening te beheren, als dat het enige is dat je wil regelen.

Voor medische zaken hoef je ook niet naar de notaris. Je kan ook zelf een wilsverklaring opstellen. Daarin staat wie voor jou medische beslissingen mag nemen als je dat niet meer zelf kan. Ook kan je erin zetten welke behandelingen je wel en niet wil. Zet jouw voornamen en achternaam eronder, de datum waarop je dit geschreven hebt en zet je handtekening.

Heb je verder geen ingewikkelde zaken om te regelen? Als de band met je kinderen goed is en je erop vertrouwt dat zij alles netjes volgens jouw wensen regelen, dan is een levenstestament niet nodig. Dat is fijn, want daarmee bespaar je de kosten van de notaris.

Pas het levenstestament regelmatig aan

Kies je voor een levenstestament, controleer dan regelmatig of de inhoud nog klopt en nog steeds bij je wensen past. Je persoonlijke situatie kan veranderen. Bijvoorbeeld: je gaat trouwen, scheiden, je krijgt een kind of de gevolmachtigde overlijdt.

Veranderen alleen je medische wensen? Dit kan je ook gewoon op papier noteren (zie hierboven bij ‘wilsverklaring’). Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris om dit te wijzigen.

Persoonlijk advies

Stel ons gerust je vragen over dit onderwerp. Wij helpen elke dag mensen met hun geldzaken. Stel je vraag via de chat of maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Eerder met pensioen?

Lees meer

Kan ik vertrouwen op mijn pensioenoverzicht?

Lees meer