Partnerpensioen wordt uitgekeerd aan je partner als jij overlijdt. Controleer of je partner door het pensioenfonds als jouw partner wordt gezien. Zoek ook op of je partnerpensioen op risicobasis hebt. Zo komt je partner – mocht jij overlijden – niet voor vervelende verrassingen te staan.
Als je in loondienst werkt, bouw je meestal pensioen op. Vaak wordt er door het pensioenfonds ook partnerpensioen aangeboden. Een ander woord voor partnerpensioen is nabestaandenpensioen.
Wordt je partner als partner gezien door het pensioenfonds?
Je partner krijgt alleen partnerpensioen als die door het pensioenfonds als jouw partner wordt gezien.
Volgens het pensioenfonds is je partner:
- Je echtgenoot of geregistreerd partner
- Wat er hierover in de pensioenovereenkomst staat
Meld je partner aan
Zijn jullie niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Meld je partner dan aan bij het pensioenfonds. Daarna gaat het pensioenfonds extra gegevens aan je vragen om te kijken of jouw partner aan hun voorwaarden voldoet om geaccepteerd te worden. De meeste pensioenfondsen eisen een samenlevingscontract dat bij de notaris is opgesteld.
Is het partnerpensioen op risicobasis?
Verder is het handig om te weten of het partnerpensioen op risicobasis is of op opbouwbasis. Dat maakt verschil.
Risicobasis
Veel partnerpensioenen zijn op risicobasis. Je kan dit zien als een soort verzekering. Je bouwt niets op. Het partnerpensioen vervalt als je gaat scheiden of als je uit dienst gaat. Mocht je overlijden, dan krijgt je ex-partner dus geen pensioen meer. Het enige voordeel van een partnerpensioen op risicobasis is dat de premie lager is.
Opbouwbasis
Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis maakt het niet uit of je nog bij dezelfde werkgever in dienst bent en of je nog bij elkaar bent. Je (ex)partner houdt altijd recht op het partnerpensioen.
Controleer hoe het geregeld is
Je werkgever of pensioenuitvoerder kan je vertellen wat voor nabestaandenpensioen er geregeld is. Je kan het ook zien door in te loggen op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Klik op ‘Wat als mijn situatie verandert’ en daarna op ‘overlijden als je werkloos’ bent. Staat er bij je huidige werkgever dat je nabestaanden geen pensioen ontvangen? Dan heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis.
Veranderingen per 1 juli 2023
Het nabestaandenpensioen gaat ervan uit dat mensen trouwen, van een stel één persoon geen eigen inkomen heeft, men altijd bij elkaar blijft en altijd bij dezelfde baas blijft werken. Maar in onze samenleving is veel veranderd. Het pensioenstelsel was daarom ook aan verandering toe. Onlangs is er een akkoord bereikt over de stelselwijziging. Per 1 juli 2023 is de wet toekomst pensioenen ingegaan. Tot 2028 is een overgangsperiode voor bestaande pensioensregelingen.