Als jullie niet vooraf naar de notaris gaan, trouwen jullie automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit lijkt goed geregeld, maar toch zijn er een paar belangrijke aandachtspunten.

Trouwen zonder notaris

  • Alles wat voor het huwelijk van jou persoonlijk was, blijft tijdens het huwelijk van jou (alleen). Dit gaat om persoonlijke bezittingen, vermogen en schulden.
  • Alles wat voor het huwelijk al van jullie samen was, blijft dat. Het valt volledig in de boedel (de gezamenlijke bezittingen en schulden).
  • Erfenissen en schenkingen vallen met de nieuwe wetgeving standaard buiten de gemeenschap. Het maakt hierbij niet uit of je deze voor of tijdens het huwelijk hebt gekregen.
  • Als een van beide een eigen bedrijf heeft voor het huwelijk, dan blijft dit gescheiden. Start je een eigen onderneming tijdens het huwelijk, dan valt het wel in de gemeenschap.

Aandachtspunten

Dit klinkt allemaal goed. Maar het is niet zo dat jullie (mochten jullie helaas uiteindelijk toch uit elkaar gaan) alle problemen voor zijn.

3 aandachtspunten:

  1. Zorg dat je kan aantonen dat bepaalde bezittingen jouw persoonlijk eigendom zijn
  2. Gezamenlijk bezit voor huwelijk = gezamenlijk tijdens huwelijk
  3. Schulden

Zorg dat je kan aantonen dat bepaalde bezittingen jouw persoonlijk eigendom zijn

Bij grote eigendommen zoals een huis ligt dit vaak wel vast. Maar voor persoonlijke zaken, of bijvoorbeeld een spaarrekening, is dit vaak minder duidelijk. Het is belangrijk om aan te kunnen tonen dat dit van jou is, want als dat niet lukt dan wordt het alsnog tot het boedel gerekend. Mochten jullie scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft.

Gezamenlijk bezit voor huwelijk = gezamenlijk tijdens huwelijk

Klinkt mooi, maar toch kan dit vervelend voor je uitpakken. Stel je hebt voor je huwelijk samen een woning gekocht, maar jij hebt daarvan een fors deel betaald. Door het huwelijk valt de woning in de boedel en krijgt bij een scheiding ieder de helft. Terwijl jij misschien wel 70% eigenaar van de woning was. Hetzelfde is het geval met schulden. Had je een gezamenlijke schuld, maar vormde jouw deel daarvan maar een klein stukje? Ook deze schuld gaat door het huwelijk door de helft.

Mijn advies is om voordat je ‘het boterbriefje’ tekent, goed na te denken over mogelijke struikelblokken in de toekomst. Leg de verdeling van grote financiële zaken als een woning, spaargeld en belangrijke persoonlijke bezittingen onderling vast voordat je trouwt. Dan kunnen jullie daar later altijd op terugvallen.

Wil je in volledige gemeenschap van goederen trouwen of juist op huwelijkse voorwaarden, dan moet je hiervoor naar de notaris.

Schulden

Zoals hierboven staat ben je door de beperkte gemeenschap van goederen beschermd bent tegen de privé-schulden die je echtgenoot vóór het huwelijk heeft gemaakt. Deze vallen namelijk niet in de gemeenschap van goederen. Maar let op, alle inkomsten na het huwelijk vallen wél in de gemeenschap van goederen. Jij en je echtgenoot hebben ieder recht op de helft van dit gezamenlijke inkomen. De schuldeiser van jouw echtgenoot mag verhalen op het aandeel van jouw echtgenoot in de gemeenschap van goederen, dus op de helft van jullie gezamenlijke inkomen. Als jouw inkomen hoger is dan dat van jouw echtgenoot kan het dus zijn dat een deel van jouw inkomen naar de schuldeiser gaat.

Persoonlijk advies

Wil je graag in gesprek over wat dit voor jou kan betekenen? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Zakgeld geven en leren sparen: zo pak je het aan

Lees meer

Extra geld voor jouw gezin (Amersfoort)

Lees meer