Als kersverse ondernemer wil je goed voorbereid van start. Het ondernemingsplan ligt er, nu financieel nog aan de slag. Want wie doet de boekhouding en aangiftes bij de Belastingdienst? Ik neem je graag mee in een aantal zaken om nu al te regelen.

Een boekhouder inschakelen?

Ondernemen en boekhouden. Het lijkt een tegenstelling: Als ondernemer wil je acquisitie voeren, klanten spreken en opdrachten uitvoeren en geen tijd ‘verdoen’ aan administratie. Daarbij krijgt het niet altijd de aandacht die het nodig heeft. Zo moet je tijdig aangiftes bij de Belastingdienst doen en hiervoor geld reserveren.

Je kunt zelf je boekhouding en aangiften verzorgen. Daar is software voor als Snelstart en E-booking. Zie je dit niet zitten, dan kan een boekhouder uitkomst bieden. Je overlegt wat de boekhouder voor je doet. Dat kunnen enkel aangiftes zijn, maar ook de gehele boekhouding waarbij je gegevens aanlevert bij de boekhouder.

Belastingdienst, inkomsten en reserveren

Je bent gestart als ondernemer en staat sinds kort ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook de eerste opdrachten stromen binnen. Maar hoe moet je dat eigenlijk opgeven bij de Belastingdienst?

De Belastingdienst ontvangt bericht van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens gaan zij twee zaken beoordelen; ben je voor de Belastingdienst ondernemer en ben je BTW plichtig?

  • Zien zij je niet als ondernemer, dan kunt je privé aangifte doen, net als je hiervoor deed. De inkomsten uit je onderneming voer je op als ‘overige werk’. Je kunt dan overigens geen gebruik maken van de Belastingvoordelen als zelfstandigenaftrek.
  • Ben je volgens de Belastingdienst wel ondernemer, dan moet je elk kwartaal aangifte doen via een aangifteprogramma voor ondernemers.

Voor beide geldt; houd van je netto-omzet (winst) ongeveer 25-30% apart voor de Belastingdienst om te betalen aan inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet.

Wil je weten wanneer je voor de Belastingdienst ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Voor een aantal beroepen geldt een vrijstelling voor btw, denk hierbij aan artiesten. En bij bijvoorbeeld een VOF is het samenwerkingsverband btw plichtig, niet jij persoonlijk.

Belastingvoordelen niet altijd van toepassing in eerste jaar

Bij de Belastingdienst heb je als startende ondernemer diverse belastingvoordelen. Veel startende ondernemers gaan er echter ten onrechte van uit dat zij direct in het eerste jaar daarvoor in aanmerking komen.

Het kan echter heel goed zijn dat je in het eerste jaar nog niet aan de urennorm van 1225 uur komt en hierdoor nog niet gezien wordt als ondernemer door de Belastingdienst. Dit zorgt er vervolgens voor dat je dat jaar nog geen gebruik kunt maken van de voordelen. Check voorwaarden dan ook vooraf en reken je niet te snel rijk.

Financiering

Als ondernemer heb je startkapitaal nodig. De belangrijkste vraag die je jezelf hiervoor moet stellen bij het aangaan van een financiering; kan de financiering terugbetaald worden binnen de gestelde afspraken en hoe ga ik dat doen?

Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer bedrijven die makkelijk, zonder veel stukken te hoeven overleggen, een krediet willen verstrekken. Dit klinkt mooi, maar kan lelijk uitpakken. Want is er voor consumentenkrediet een maximum rentepercentage van 14% gesteld, bij zakelijke kredieten is die grens er niet. Check daarom altijd goed de rentepercentages, want deze kunnen oplopen tot wel 200%.

Geldboek- en Handboek voor ondernemers

Meer informatie over lenen voor ondernemers kun je vinden in het Geldboek voor ondernemers. Deze is opgesteld door de Kamer van Koophandel in samenwerking met het Nibud en hierin staan veel handige tips voor de startende en gevestigde ondernemer.

Daarnaast is er het Handboek voor ondernemers van de Belastingdienst. Hierin staat de belangrijkste informatie over ondernemen en de Belastingdienst.

Geef je administratie de aandacht die het nodig heeft en voorkom dat je hierdoor later in de financiële problemen komt.

Persoonlijk advies

Zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Of behoefte aan een sparringpartner? Je bent welkom om bij ons op gesprek te komen. Dit is voor jou kosteloos. Maak vandaag nog een gratis afspraak.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Een uitkering voor ondernemers: de Bbz-uitkering

Lees meer

Aanvulling Bbz voor de oudere zelfstandige is veranderd per 1 januari 2020

Lees meer