Het liep al langere tijd niet goed en uiteindelijk hebben jullie ervoor gekozen om uit elkaar te gaan. Maar je hebt samen een koopwoning. Gaan jullie die verkopen? Alleen kopen? Of je uit laten kopen door jouw ex partner? Moeilijke beslissing, vooral als niet duidelijk is hoe jouw financiën er na de scheiding uit gaan zien. In deze blog wil ik je kort meenemen in een aantal opties.

Koopwoning

Kan ik de woning alleen betalen? Wil ik dat wel? Of waar moet ik anders gaan wonen? Voordat je een gesprek met jouw partner of bank aangaat, kan je zelf al veel uitzoeken om een inschatting te maken welke opties in jouw situatie haalbaar zijn. Zo zijn er via internet op diverse sites proefberekeningen te maken voor wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Als je dit naast hetgeen legt wat je naar verwachting nodig hebt om de woning over te kopen, dan geeft dit vaak al een goede indicatie of dat een reële optie is. Soms kan je de optie om te blijven wonen zelf al afstrepen. Geldt voor jouw ex-partner hetzelfde? Ga dan het gesprek met elkaar aan over de verkoop van de woning.

Verkoop

Bij verkoop is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan met de bank. Check daarbij ook of uw hypotheek is afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NGH). Is dat het geval, benoem dit dan bij de bank. Wordt er namelijk een restschuld verwacht, dan kan NHG dat in sommige gevallen vergoeden en zit je niet met een restschuld eigen woning. Je kan hier alleen aanspraak op maken als je vooraf door de bank laat toetsen of het voor één van jullie beiden niet mogelijk is de woning over te kopen. Bespreek NHG met de bank en vraag wat je daarin moet doen.

Alleen kopen

Komt er aan de andere kant uit dat je het mogelijk wel kunt lenen, ga er dan nog eens verder naar kijken. Zit er overwaarde in en moet je, als je de woning wilt behouden, jouw ex uitkopen? Kan je dat of moet je dat lenen? En als er verlies in zit, kan jouw ex-partner dat dan aan jou betalen?

Jouw hypotheek gaat veranderen

Wat veel mensen ook niet weten: heb je een spaarhypotheek, een aflossingsvrije, een beleggingshypotheek, of een combinatie daarvan, dan gaat bij oversluiten jouw hypotheek veranderen. Sinds 2013 moeten hypotheken namelijk verplicht worden afgelost en doordat je nu alleen de hypotheek afsluit, mag je maximaal de helft (jouw eigen deel) van jouw oude hypotheekvormen meenemen. De andere helft moet je dus verplicht annuïtair of lineair afsluiten. Dit heeft als gevolg dat de hypotheeklasten fors hoger kunnen worden. Bespreek dit tijdig met de bank en leg dit naast jouw inkomsten. Kan en wil je dit maandelijks aan hypotheeklasten dragen?

Uit laten kopen

Als je de woning wilt verkopen, maar jouw ex-partner wil het kopen, dan kan jouw ex partner ervoor kiezen je uit te kopen. Dat werkt in principe hetzelfde als ik hierboven schrijf over zelf kopen, alleen dan net andersom. Voor jou is het belangrijk om goed na te gaan of en hoeveel vermogen er in de woning zit. Kijk niet alleen naar overwaarde, maar bij bijvoorbeeld een spaarhypotheek ook naar het gedeelte dat al gespaard is in de loop der jaren. Vervolgens is het voor jou zaak om zelf op zoek te gaan naar nieuwe passende woonruimte. Houd rekening met de hoogte van de maandlasten zodat dit straks past in jouw nieuwe begroting.

Hulp nodig?

Je merkt al, er zijn veel mogelijkheden die veelal afhankelijk zijn van jouw financiële situatie. Wij denken hierin graag met je mee. We kunnen samen helderheid krijgen in jouw inkomsten en uitgaven en het effect hiervan op jouw woning. Geïnteresseerd? Maak vandaag nog een afspraak.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Partneralimentatie ontvangen of betalen; plan jouw financiën

Lees meer

Gevolgen van co-ouderschap voor je financiën

Lees meer